1.3. Den Hellige Messe – Epistel, Grauale og Evangelium.

Præsten læser epistlen højt vendt mod alteret.

Ministranterne svarer efter læsningen: Deo gratias (Gud ske tak og lov)
the_epistle

Derefter læser præsten “Gradualet” og “Alleluja” 

Midt for alteret bøjer præsten sig og beder bønnen “Munda cor meum” (Rens mit hjerte og mine læber, almægtige Gud! Du, som rensede profeten Isaias’s læber med gloende kul; rens også mig således ved din miskundelige nåde, at jeg værdigt må forkynde dit hellige evangelium. Ved Kristus, vor Herre. Amen) og bønnen “Jube, Domine” (Herre, giv mig din velsignelse. Herren være i mit hjerte og på mine læber, at jeg værdigt og tilbørligt må forkynde hans evangelium. Amen. )

Derefter begynder præsten oplæsningen af evangeliet med at sige:                           “Dominus vobiscum” og menigheden svarer “Et cum spiritu tuo”. 

Derefter siger præsten “Sequentia sancti Evangelii secundum N.(Dagens evangelie)” – Menigheden svarer “Gloria tibi Domine” – Så læses evangeliet højt.

 

massgospel